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SUBJECT Transitional reserve - tiered partnership

SECTION 34.2

Please note that the following document, although believed to be correct

at the time of issue, may not represent the current position of the CRA.

Prenez note que ce document, bien qu'exact au moment émis, peut ne pas

représenter la position actuelle de l'ARC.

PRINCIPAL ISSUES:   Can a corporate partner of a top-tier partnership in

a multi-tier partnership structure continue to claim a transitional

reserve under subsection 34.2(11) in respect of the top-tier partnership

after the top-tier partnership has been dissolved?

POSITION:   No.

REASONS:    No reserve due to subparagraphs 34.2(13)(a)(i) and

34.2(13)(c)(i).  As the transitional reserve under subsection 34.2(11) is

claimed in respect of a particular partnership, it cannot be claimed

after that partnership ceases to exist.

XXXXXXXXXX

                                        2013-049968

December 4, 2013

Dear XXXXXXXXXX:

Re:  Transitional Reserve under Subsection 34.2(11)

This is in response to your letter of July 29, 2013 in which you enquire

whether or not a corporate partner of a top-tier partnership in a

multi-tier partnership structure can continue to claim a transitional

reserve under subsection 34.2(11) of the Income Tax Act (the "Act") in

respect of the top-tier partnership after the top-tier partnership has

been dissolved.
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You provide a hypothetical situation where a Canadian corporation (the

"Corporate Partner"), with a December 31st taxation year end, is a member

of the top-tier partnership in a multi-tier partnership structure and has

a significant interest in that top-tier partnership.  You state that

there was a deemed multi-tier alignment election pursuant to subsection

249.1(11) of the Act and that the first aligned fiscal period of the

partnerships ended December 31, 2011.  In addition, you state that

Corporate Partner has "qualifying transitional income" (QTI) as defined

in subsection 34.2(1) of the Act in respect of the top-tier partnership

and has claimed a transitional reserve starting in its taxation year

ending December 31, 2011.  Specifically, you wonder whether Corporate

Partner would be able to continue to claim a transitional reserve if the

top-tier partnership were to be dissolved.

This technical interpretation provides general comments about the

provisions of the Act and related legislation (where referenced).  It

does not confirm the income tax treatment of a particular situation

involving a specific taxpayer but is intended to assist you in making

that determination.  The income tax treatment of particular transactions

proposed by a specific taxpayer will only be confirmed by this

Directorate in the context of an advance income tax ruling request

submitted in the manner set out in Information Circular IC 70-6R5,

Advance Income Tax Rulings.

Our Comments

Budget 2011 introduced a measure to limit the deferral of corporate tax

through the use of partnerships. The main rules implementing this measure

are found in new sections 34.2 and 34.3, and amended section 249.1 of the

Act.  The rules under section 34.2 contain provisions that provide

transitional relief if certain conditions are met.  Whether a corporate

partner is eligible for transitional relief depends initially on whether

the corporation has QTI in respect of a partnership.  A corporation's QTI

in respect of a particular partnership may include "eligible alignment

income", as defined in subsection 34.2(1), which can arise from a deemed

multi-tier alignment under subsection 249.1(11).  With respect to the

transitional relief available in multi-tier partnership structures,

Budget 2011 contained the following statements:
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A corporate partner will compute QTI for each partnership of which it is

directly a member and which is part of a multi-tier structure....In order

to qualify for this transitional relief, a corporate partner must have

been a direct member of the partnership continuously since before March

22, 2011 until the end of the taxation year in which a reserve is being

claimed. [Emphasis added]

Subsection 34.2(11) of the Act provides the amount that a corporation may

claim as a transitional reserve in respect of the partnership; however,

subsection 34.2(13) of the Act sets out the circumstances under which a

corporation cannot claim a reserve under subsection 34.2(11).  In

particular, paragraph 34.2(13)(a) provides that the corporation cannot

claim a transitional reserve unless the corporation has been a member of

the partnership continuously since before March 22, 2011 to the end of

the taxation year in which the corporation is claiming a reserve.

Subsection 34.2(14) of the Act provides a continuation rule for the

purposes of paragraph 34.2(13)(a) in cases where a corporation has

disposed of its partnership interest to another corporation related to,

or affiliated with, the corporation at the time of the disposition and a

corporation related to, or affiliated with, the corporation has the

partnership interest at the end of the particular taxation year.

However, this continuation rule cannot apply in a situation where the

partnership ceases to exist as the requirements of that provision would

not be met.  Thus, the transitional reserve under subsection 34.2(11) in

respect of a particular partnership cannot be claimed after that

partnership ceases to exist as the requirement that the corporation

continue to be a member of that partnership to the end of the taxation

year would not be met.

Additionally, subparagraph 34.2(13)(c)(i) provides that a corporation

cannot claim an amount under subsection 34.2(11) in respect of a

partnership for a taxation year if the taxation year ends immediately

before another taxation year at the beginning of which the partnership no

longer principally carries on the activities to which the reserve

relates.

Accordingly, in the situation described above, it is our view that

Corporate Partner would not be able to continue to claim a transitional

Page 3 of 4

1/5/2014http://www.cchonline.ca/NXT/gateway.dll/TaxWorks/Federal/fittrax/FITPAST/Tax%20Wi...

IJG
Highlight

IJG
Highlight

IJG
Highlight

IJG
Highlight

IJG
Highlight

IJG
Highlight

IJG
Highlight



reserve in respect of the top-tier partnership if the top-tier

partnership were dissolved.

We trust the above comments will be of assistance.

Yours truly,

Chrys Tzortzis, CPA, CA

for Director

International Division

Income Tax Rulings Directorate

Legislative Policy and Regulatory Affairs Branch
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