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SUBJECT Employer-paid Personal Trainer and Nutritionist

SECTION 6(1)(a)

Please note that the following document, although believed to be correct

at the time of issue, may not represent the current position of the CRA.

Prenez note que ce document, bien qu'exact au moment émis, peut ne pas

représenter la position actuelle de l'ARC.

PRINCIPAL ISSUES:   Whether employer-subsidized personal training and

nutritionist services are taxable employment benefits?

POSITION:   Likely yes.

REASONS:    See response.

XXXXXXXXXX

                                2013-051452

                                T. Baltkois

April 16, 2014

Dear XXXXXXXXXX:

Re:  Taxable benefits - personal trainer and nutritionist

We are writing in response to your email dated December 2, 2013, wherein
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you requested our comments concerning whether an employer's payment of

part of the cost for a personal trainer or nutritionist for its employees

would result in a taxable benefit to the employees.

Our Comments

This technical interpretation provides general comments about the

provisions of the Income Tax Act (Act) and related legislation (where

referenced).  It does not confirm the income tax treatment of a

particular situation involving a specific taxpayer but is intended to

assist you in making that determination.  The income tax treatment of

particular transactions proposed by a specific taxpayer will only be

confirmed by this Directorate in the context of an advance income tax

ruling request submitted in the manner set out in Information Circular IC

70-6R5, Advance Income Tax Rulings.

Generally, paragraph 6(1)(a) of the Act provides that all benefits and

allowances received or enjoyed by an employee from an office or

employment are taxable unless specifically excluded by another provision

of the Act.

Where an employer pays, in full or part, for the cost for a personal

trainer or nutritionist for its employees, the employees would generally

be considered to have received an economic benefit in respect of, in the

course of, or by virtue of their office or employment.  This economic

benefit would be taxable under paragraph 6(1)(a) unless it could be

clearly demonstrated that the employer was the primary beneficiary of the

services provided by the personal trainer or nutritionist or the benefit

was excluded by another provision of the Act.
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It is our view that the employees, and not the employer, would usually be

regarded as the primary beneficiaries where the employees become

physically healthier and generally better able to perform their duties

(e.g., sick less often, less downtime, remain fit for duty) by using the

services of a personal trainer or nutritionist.

Clause 6(1)(a)(iv)(A) of the Act excludes from income any benefit derived

from counselling services in respect of the mental or physical health of

the taxpayer or an individual related to the taxpayer, other than

benefits attributable to an outlay or expense to which paragraph 18(1)(l)

of the Act applies (in particular, recreational facility or club).  Where

membership in a recreational facility or club provides an employee with

access to counselling services, any benefits derived from those services

would not be excluded under clause 6(1)(a)(iv)(A) of the Act.

The phrase "counselling services" is not defined in the Act.  Where the

legislation does not define a phrase, we generally rely on case law and

the ordinary meaning (e.g., dictionary definition).  The Concise Canadian

Oxford Dictionary defines "counselling" as "the act or process of giving

counsel; the process of assisting and guiding clients, esp. by a trained

person on a professional basis, to resolve esp. personal, social or

psychological problems and difficulties."  It is a question of fact

whether any of the services provided by a personal trainer or

nutritionist are counselling services.

Where counselling services are part of a program provided by a personal

trainer or nutritionist, it is our view that the value of any benefit

derived from such services would be difficult to separate from the value

of any other benefits received or enjoyed under the program.  Therefore,

clause 6(1)(a)(iv)(A) of the Act likely would not apply, and the amount
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paid by the employer for a personal trainer or nutritionist would be a

taxable benefit to the employees.

We trust these comments will be of assistance to you.

Yours truly,

Nerill Thomas-Wilkinson, CPA, CA

Manager

Business and Employment Income Section

Business and Employment Division

Income Tax Rulings Directorate
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